torsdag 19 april 2007

Mejram



Har inte så mycket att säga idag förutom att jag fann viss glädje i att den Mejram( Majorana Hortensis ) jag förodlade i söndags redan har börjat visa vissa livstecken. Inte för att jag vet vad jag skall göra med denna Mejram...

"Små, gråa blad med fin arom. En av Finlands mest använda örter tillsammans med dill, persilja och numera basilika.Den kommer från norra Afrika och nordvästra Asien och har spritt sig till Europa under medeltiden. Mejram har odlats i Finland ända från 1600-talet, vilket gör den till en av vårt lands äldsta kryddväxter. Har använts som te eller vid inhalation t.ex. mot förkylning. En kopp lugnande mejramte på kvällen hjälper vid sömnproblem."

- Passar till ärtsoppan: tillsätt finhackad mejram och låt koka ett tag.

- Traditionell krydda i kålrätter: kålgryta, kåldolmar, kållåda (även till kryddning av färdig mat).

- Lönar sig att pröva mejram som ger arom och doft åt makaroni- och tomaträtter, fisk- och skaldjurrätter, ägg- och osträtter, svamprätter och grönsakspajer, pizza, pastejer, bröd, marinader samt gräddfilsåser.

- Passar i köttfärs, lamm-, blod-, lever-, potatis- och svamprätter. - Passar med äpplen, t.ex. ugnsbakade äpplen och äppelpajer.

- Används tillsammans med basilika, kyndel och timjan.

- Utmärkt med vitlök.

Inga kommentarer: